Oedeemtherapie

Wat bieden wij

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.
Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat.

Oedeemtherapie is een behandeling van lymfoedeem van arm of been. Lymfoedeem kan worden onderverdeeld in een primaire en een secundaire vorm.
Bij primair lymfoedeem zijn vaak de lymfvaten verminderd of in het geheel niet aangelegd. Vaak zijn er geen duidelijke oorzaken voor het ontstaan van dit oedeem.
Secundair oedeem treedt op na een beschadiging of het wegnemen van lymfvaten of lymfknopen als gevolg van een operatie of bestraling of door een infectie (wondroos).

Het doel van de behandeling is de gevolgen van lymfoedeem te verminderen en te voorkomen dat het lymfoedeem erger wordt. Deze worden samengevat worden onder de naam oedeemtherapie.

Oedeemtherapie maakt gebruik van verschillende behandelvormen. De oedeemfysiotherapeut kan gebruik maken van manuele lymfdrainage, oefentherapie, ademhalingsoefeningen, compressietherapie in de vorm van bandageren/zwachtelen en later een therapeutisch elastische kous, adviezen m.b.t. huidverzorging en leefregels.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) zijn een medisch hulpmiddel bij klachten ten gevolge van bijvoorbeeld:

  • Spataderen
  • Trombose
  • Zwangerschap
  • Hart -en vaatproblemen
  • Zwelling, ontstaan na trauma of operatie
  • Lymfoedeem

Vraagt u zich af of u gebaat bent bij het dragen van een steunkous dan kunt u contact opnemen met Jacqueline van Zelst, oedeem therapeut

De kousen worden geleverd door FysioTek via deze link kunt u meer lezen over de levering en vergoeding.

Adresgegevens

Fysiotherapie Oudorp

Oudorperplein 18
1823 HA Alkmaar
072-5117468

info@fysiotherapieoudorp.nl

Geregistreerd bij